fredag 5 december 2014

Easy - Swimming with the beast

Under hösten 2013 spelade legendariska indiebandet Easy in sitt nysläppta album Swimming with the beast till största delen i studio tomrummet. Bandets genombrott kom med albumet Magic Seed (1990) och var unikt på många sätt, inte minst för att det var ett svenskt band som skrev kontrakt med Blast First (Sonic Youth, dinosaur jr, Afghan Whigs), men också en bidragande orsak till soundet hos flera viktiga svenska band under senare 90-tal.

Tillbaks till Swimming with the beast. Charlie Storm (Håkan Hellström, Mando Diao m.fl), som producerade bandets föregående album Popcorn Graffiti (2012), spelade in 4 spår och mixade 3, resten av albumet gjordes alltså i studio tomrummet, både inspelning och mixning. När bandet kom till mig hade de redan spelat in några låtar med Charlie och de var ganska tydliga med att de ville ha ett organiskt och ärligt album. Så här låter vi, liksom. Albumet bygger på diktsamlingen jag har simmat med monstret (reverb), vilket vänder och vrider på omständigheter miljöer och tankar om och kring "Nessie". Jag läste diktsamlingen på både engelska och svenska under en tågluff i sydösteuropa under sommaren 2013. Kolla in den, gärna på modersmålet.

Min favorit från albumet är "you always come back". Gp 4/5 "...de har höjt ribban på alla plan - låtar, produktion, nerv - och samtliga av skivans nio låtar har något att säga."
Sonic 8/10 "swimming with the beast är Easys näst bästa album...någonsin."
Gaffa 4/6 "Även om man inte känner igen dem så där på pricken idag, så där en 25 år efter debuten, så är det samtidigt ett litet nostalgiskt skimmer över soundet som det är samtida popmusik av hög kaliber; från det monotont övertygande till det dynamiskt utsvävande"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar